Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 150,00 zł.

Pomysły na bezglutenowe słodkości z sezonowymi owocami

Pomysły na bezglutenowe słodkości z sezonowymi owocami

Lipiec rozpieszcza nas słoneczną pogodą oraz... przepysznymi owocami sezonowymi. Truskawki, borówki czy czereśnie to prosta droga do letnich wypieków i nasyconych smakami deserów. W diecie osób niemogących jeść glutenu również nie może zabraknąć miejsca na słodycz. Przy ograniczonym wyborze warto przygotować coś samemu. Przedstawiamy kilka pomysłów na bezglutenowe owocowe pomysły na słodki poczęstunek z produktami Ocelio.

Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza rezygnacji z niebiańskich puddingów, owsianek na słodko czy owocowych tart lub ciast. Wśród deserów i wypieków dostępnych w sklepach ogólnospożywczych czy cukierniach, trudno o łakoć bez tego alergenu. Dlatego warto zabrać się za przyrządzanie własnych, domowych bezglutenowych słodkości. Dzięki temu nie tylko możemy poćwiczyć rolę profesjonalnego cukiernika, ale też wiemy, co jemy: bez zbędnych dodatków i przede wszystkim bez grama glutenu! Kilka naszych owocowych, bezglutenowych inspiracji na słodki podwieczorek lub „coś do kawy” poniżej.

Soczyście czerwone

Truskawki, maliny i czereśnie to lipcowe owoce, które koniecznie muszą znaleźć się w każdej kuchni! Posiadają mnóstwo witamin i minerałów, wpływających na funkcjonowanie oraz zdrowie całego organizmu. Są także niskokaloryczne, będą więc idealne dla osób dbających o linię. Ich atrakcyjność zdecydowanie podbija słodki, intensywny smak oraz uniwersalność: nadają się do każdego rodzaju deseru. Truskawki doskonale sprawdzą się przy tarcie, przygotowanej z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast marki Ocelio. Upieczony spód smarujemy kremem przygotowanym ze śmietanki i zmiksowanych truskawek. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dla fanów czekolady mamy przepyszne brownie z malinami! Ponownie do upieczenia ciasta wykorzystujemy bezglutenową mieszankę  Ocelio, do tego rozpuszczoną tabliczkę czekolady i świeże maliny. Całość polecamy podawać na ciepło z kulką bezglutenowych lodów waniliowych lub śmietankowych.

Pysznie fioletowe

Jagody, borówki i jeżyny stanowią niemałą konkurencję dla lipcowych czerwonych owoców. Bogate w witaminę C oraz naturalnie występujące antyoksydanty stanowią skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Z pewnością nikt nie oprze się deserom z borówkami i jagodami, czy niemal czarnymi jeżynami. Co powiecie na gofry bazie roślinnego napoju z jagodami i prawdziwą bitą śmietaną? Do mieszanki bezglutenowej Ocelio zamiast mleka krowiego dodajemy nasz wybrany napój roślinny i gotowe! Pozostaje jedynie udekorować je śmietaną i owocami.

Na naszym blogu znajdziecie również przepis na słodki pudding w nieco innym wydaniu, przygotowywany na białym ryżu i waniliowym mleku sojowym od Ocelio z dodatkiem... pietruszki! Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, a na wierzch dorzucamy borówki amerykańskie i listek mięty do dekoracji.

W lipcu warto korzystać z sezonowych owoców, przede wszystkim ze względu na ich dostępność na każdym kroku: świeże truskawki, czereśnie czy borówki dostaniemy w większości sklepów i na niemal wszystkich targach lub bazarach. Niech to będzie nasz główny składnik w ciastach i innych słodkościach, ponieważ pora na nie trwa tylko dwa miesiące.

Sezonowe wypieki i desery to także świetny sposób na zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu w pracy i umilenie sobie chwili małą słodkością. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty bezglutenowe sprawdzonych marek. W Ocelio dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty były całkowicie wolne od tego alergenu poprzez odpowiednie restrykcje w procesie produkcji i ich pakowaniu. Mamy nadzieje, że zainspirowaliśmy Was do weekendowych eksperymentów ze słodyczami!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium