Produkty bezglutenowe
Bez glutenu – bez tajemnic
Dieta bezglutenowa wymaga sporej uwagi. Szczególnie, jeśli cierpicie na celiakię, nietolerancję glutenu, bądź jesteście na niego uczuleni. Przy wyborze produktów, z których będziecie korzystać w codziennej diecie, należy kierować się przede wszystkim składem oraz informacjami na opakowaniu.
Wykluczając gluten z diety, oprócz uważnego czytania etykiet, warto pamiętać o różnorodności spożywanych artykułów spożywczych. Powinny być to nie tylko produkty wykorzystujące mąkę bezglutenową, ale również takie, które przygotowane są z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa. Pod znakiem Ocelio znajdziecie wyłącznie bezglutenowe produkty, między innymi napoje roślinne: migdałowe, sojowe, owsiane lub ryżowe czy śniadaniowe musli w przeróżnymi dodatkami. Do wyboru macie także coś słodkiego i dla sportowców: batony raw na bazie pasty daktylowej z dodatkami orzechów i suszonych owoców oraz batony proteinowe, które wzbogacą dietę o niezbędne podczas budowania masy mięśniowej białko.
Produkty marki Ocelio gwarantują wysoką jakość i bezpieczeństwo. Przy ich produkcji zachowane są wszystkie rygorystyczne normy, tak aby nie pojawiło się jakiekolwiek ryzyko zanieczyszczenia glutenem. Przywiązujemy ogromną wagę do tego, by ten alergen nie dostał się w żaden sposób do gotowego produktu. Żebyście mogli cieszyć się pysznymi i bezpiecznymi składnikami codziennej diety.
Produkty bezglutenowe mogą stanowić wspaniałe uzupełnienie współczesnej diety, w której bardzo często nadużywa się artykułów spożywczych zawierających to białko. Zaopatrując się w wysokiej jakości półprodukty i przekąski można odkryć bardzo bogaty, pożywny i smakowity świat jedzenia bez glutenu, które korzystnie wpływa na zdrowie!
Produkty gluten free – kiedy warto po nie sięgać?
Celiakia jest bezsprzecznym wskazaniem do stosowania diety w 100% eliminujących gluten, nawet w śladowych ilościach. Jednak nie tylko wtedy warto sięgać po produkty gluten free z naszej oferty. Okazuje się, że istnieje naprawdę wiele ciekawych, bezglutenowych zbóż, po które Polacy sięgają nadzwyczaj rzadko – przyzwyczajeni głównie do pszenicy i żyta. Kukurydza, owies, amarantus, z których wytwarza się mąkę czy płatki, a także kasze, na przykład gryczana lub jaglana, to doskonałe bazy do wielu produktów – zup mlecznych, dań z mięsem i warzywami, deserów, pieczywa, a nawet ciast. Artykuły bezglutenowe warto włączać do diety również po to, by ją urozmaicać – a przy okazji odciążyć swoje jelita!
Jak artykuły bezglutenowe wpływają na jakość trawienia?
Gluten to białko, które trudno się trawi. W przypadku zdrowego człowieka nie wywołuje to żadnych dolegliwości zdrowotnych, jednak wiele osób po wdrożeniu diety bezglutenowej lub ograniczeniu spożycia glutenu odczuwa wyraźną poprawę trawienia. Wiąże się to przede wszystkim z ułatwienia jelitom procesu trawienia, ale nie tylko. Zdrowsza dieta bez pszenicy często oznacza także eliminację nadmiaru cukru w diecie, staranniejsze komponowanie posiłków, rezygnację z jedzenia na mieście i większą różnorodność zbóż w codziennym menu. To wszystko razem wzięte daje fantastyczne efekty w postaci lepszego samopoczucia, a nawet ładniejszej cery!
Jak komponować dietę w oparciu o produkty gluten free?
Produkty bezglutenowe w postaci różnych kasz oraz ryżu stanowią świetny pomysł na ciepły posiłek, zarówno na słodko, jak i na słono. Z dodatkiem mleka czy owoców będą doskonałym śniadaniem dla osób dbających o swoją dietę; tym, którzy potrzebują zastrzyku energii proponujemy połączenie kaszy lub ryżu z aromatycznymi warzywami, sosami i mięsem, które zaspokoją popołudniowy głód i dostarczą sił na resztę dnia.
Warto także wykorzystywać produkty gluten free, a dokładnie mąki, do wypieku smakowitych bezglutenowych ciast, ciasteczek i pieczywa. Z powodzeniem można je włączyć do diety domowników, nie tylko tych, którzy eliminują gluten.
Jakie produkty bezglutenowe znajdziesz w Ocelio?
Artykuły bezglutenowe z oferty Ocelio można podzielić na półprodukty, które posłużą do wykonania pysznych potraw bez glutenu oraz produkty gotowe do spożycia – na przykład napoje roślinne czy batony raw, przygotowane z naturalnie bezglutenowych produktów. To naprawdę wartościowe artykuły spożywcze, które urozmaicą dietę bezglutenową osobom cierpiącym na celiakię oraz dostarczą wielu pożywnych składników odżywczych tym, którzy nie muszą unikać glutenu, lecz robią to z uwagi na swoje zdrowie i komfort trawienny.