Coraz więcej osób boryka się z problemami żywieniowymi, chorobami układu pokarmowego oraz alergiami spożywczymi – w tym z celiakią lub alergią na gluten. Osoby zmagające się z takimi problemami zmuszone są do ograniczenia niektórych składników w diecie. Jednym z najbardziej znanych alergenów, którego nietolerancja jest coraz częściej diagnozowana wśród pacjentów, jest właśnie gluten. Jeśli cierpicie na jego nietolerancję lub chorujecie na celiakię, musicie ograniczyć gluten w diecie. Z naszego poradnika dowiecie się jak przejść na dietę bezglutenową, nie rezygnując z pysznego jedzenia!
Celiakia i nietolerancja glutenu dają wiele objawów. Najczęściej chorzy skarżą się na biegunki, utratę masy ciała i bóle brzucha. Diagnoza jest trudna, ponieważ objawy są charakterystyczne również dla innych schorzeń. Dlatego tak ważna jest konsultacja z lekarzami i dietetykami. Po prawidłowym zdiagnozowaniu celiakii lub uczulenia na gluten, natychmiast należy ograniczyć jego spożywanie i przejść na 100% dietę bezglutenową.
Co mogę, a czego nie mogę jeść na diecie bezglutenowej?
Przejście na dietę bezglutenową wiąże się ze zmianami żywieniowymi, które często będą zmuszały nas do ograniczenia niektórych składników codziennego menu. Na szczęście jest wiele produktów, które są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Należą do nich produkty naturalnie bezglutenowe, wśród których znajdziemy m.in.
· ryż,
· kukurydzę (i jej przetwory),
· kaszę jaglaną,
· kaszę gryczaną
· owies.
Owies należy jednak do zbóż, które bardzo często są zanieczyszczone glutenem, dlatego należy szukać produktów oznaczonych odpowiednimi symbolami. Podobnie rzecz ma się w przypadku pozostałych produktów, np. ryżu czy kaszy gryczanej. Aby mieć pewność, że są one wolne od glutenu, warto wybierać tylko sprawdzone produkty, które poddane są odpowiednim badaniom i odpowiadają rygorystycznym normom. Do produktów bezglutenowych należą również: mięsa, ryby, owoce, warzywa oraz produkty mleczna i jajka. Na diecie bezglutenowej nie można jednak jeść najpopularniejszych zbóż i ich przetworów: pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu.
Bezglutenowe zamienniki produktów spożywczych
W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziecie wiele produktów, z którymi bez trudu przygotujecie bezglutenowe potrawy. Najpopularniejszymi zamiennikami produktów, które zawierają gluten są wszelkiego rodzaju bezglutenowe mąki oraz mieszanki piekarnicze. Takie mieszanki pozwalają bez trudu przygotować wypieki, np. bezglutenowy chleb, ciasto lub pizzę bez glutenu. W swoim składzie zawierają najczęściej mąkę ryżową lub kukurydzianą, które są naturalnie bezglutenowe. Dodatkowo wzbogacone są o naturalne składniki, które pozwalają ciastu na „sklejenie się” i utrzymanie odpowiedniej konsystencji. Bezglutenowe mąki i mieszanki piekarnicze są dla osób chorych na celiakię szansą, by wciąż spożywać pieczywo i domowe wypieki. Równie popularne są też bezglutenowe makarony, które w kilka chwil pozwolą urządzić włoską ucztę. Przygotowane są z mąki kukurydzianej i po ugotowaniu nie różnią się wiele od klasycznego makaronu. Warto zwrócić uwagę również na przekąski bez glutenu: słodycze, bezglutenowe wafelki czy chipsy warzywne. Pozwolą uzupełnić dietę o odrobinę przyjemności i sprawią, że codzienne życie będzie wciąż pełne radości i smaku.
Wybieraj sprawdzone produkty
W diecie bezglutenowej bardzo ważne jest, aby wybierać produkty, które są bezpieczne i można im zaufać. To bardzo ważne z punktu widzenia osoby chorej na celiakię lub uczulonej na gluten. Niektóre naturalnie bezglutenowe produkty mogą być zanieczyszczone glutenem, dlatego warto poszukać ich bezglutenowych odpowiedników. Są one przebadane i poddane rygorystycznym kontrolom jakości, dlatego wybierajmy produkty wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe lub te ze znakiem Przekreślonego Kłosa. Produkty Ocelio są w 100% bezpieczne dla osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten, dlatego bez obaw możecie je włączyć do bezglutenowej diety. Preferujecie dietę wegańską? W naszym sklepie znajdziecie również pyszne napoje roślinne (zwane również mlekiem roślinnym), m.in. napój sojowy, napój owsiany oraz napój ryżowy, które z powodzeniem zastąpią krowie mleko. Jeśli szukasz zdrowych produktów bezglutenowych, sprawdź naszą ofertę i przekonaj się, że dieta bez glutenu może być pyszna i ciekawa!