
Focaccia, czyli rodzaj płaskiego chlebka to włoska klasyka, którą w łatwością przygotujecie w wersji bezglutenowej z naszej mieszanki do wypieku Ocelio! Koniecznie spróbujcie przygotować ten południowy przysmak z aromatycznym rozmarynem i suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 1 opakowania mieszanki Ocelio do wypieku pizzy i focacci
- Świeży rozmaryn
- Pomidory suszone
- Sól gruboziarnista
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ciasto wyrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, nasmarować obficie oliwą z oliwek. Lekko posolić.
3. Dociskając palcami rozwałkować ciasto na blaszce. Polać oliwą, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 60minut.
4. Po wyrośnięciu nałożyć na ciasto pomidory suszone, świeży rozmaryn, doprawić solą i podlać oliwą.
5. Piec do zrumienienia w 200st Celsjusza.