
Bezglutenowe pieczywo to jeden z podstawowych składników diety osób, które nie mogą spożywać glutenu. W naszej ofercie znajdziecie doskonałe mieszanki, z których przygotujecie pyszne pieczywo - białe i razowe. Przygotowanie bezglutenowego chleba jest niezwykle proste – mieszankę wystarczy wymieszać z wodą, olejem i octem i odstawić do wyrośnięcia, a pieczenie zajmuje tylko 20 minut.
Pieczywo przygotowane z mieszanki Ocelio można podawać z ulubionymi składnikami, np. soczystymi warzywami, takimi jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka oraz rukolą lub sałatą.
Składniki:
- 500g mieszanki do wypieku chleba razowego Ocelio
- 420g wody
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki octu
Sposób przygotowania:
1. 500g mieszanki przesypać do miski, dodać 420 ml wody, 3 łyżki oleju i 2 łyżeczki octu.
2. Dokładnie wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Pozostawić ciasto w misce w ciepłym miejscu na ok. 10 minut. Po tym czasie wyrabiać ciasto jeszcze przez 2 minuty. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką bezglutenową foremki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie wstawić formę do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zwiększyć temperaturę do 225-230 stopni i piec jeszcze 7 minut.
4. Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chleb na 5 minut. Następnie wyjąć chleb z foremki i pozostawić po odparowania.