
Królowa jesieni jest jedna! Dynia to wspaniałe i zdrowe warzywo, które właśnie o tej porze roku powinniśmy wykorzystywać na jak najwięcej sposobów. Sprawdźcie nasz przepis na bezglutenowe gnocchi ziemniaczane Ocelio z dynią i boczkiem! Smacznego.
Składniki:
- 1/2 opakowania bezglutenowego Gnocchi Ocelio
- 100g boczku
- 1/4 dyni hokkaido
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100g szpinaku
- Natka pietruszki
- Parmezan
- 50ml białego wina półwytrawnego
Metoda:
1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać z łyżką oleju i piec przez 30 minut.
2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni smażyć boczek. Jeśli jest mocno tłusty zlać nadmiar tłuszczu. Dodać cebulę i czosnek, całość smażyć przez 3 minuty.
3. Do całości dodać dynię i gnocchi i smażyć przez kolejne 3 minuty. Podlać winem poczekać aż odparuje, dodać pół szklanki wody i szpinak. Całość gotować przez 5 minut. W razie potrzeby dodać wody. Na koniec poruszyć parmezanem i natką pietruszki.