Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Zapiekanka makaronowa bez glutenu

Zapiekanka makaronowa bez glutenu

Makaronowa zapiekanka we włoskim stylu – z dodatkiem kiełbaski salsiccia – to nasz sposób na bezglutenowy makaron conchiglie Ocelio! Poznajcie przepis, który pozwoli Wam przygotować to wyjątkowe danie samodzielnie – bo dieta bezglutenowa nie musi być nudna!

  • 100g makaronu muszelki Ocelio
  • 250g salsiccia lub białej surowej kiełbasy
  • 1 duży por
  • 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g sera żółtego
  • 200ml Śmietany 18
  • 100ml wody
  • 50ml białego wina półwytrawne go lub wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbaskę kroimy w małe kawałki
  2. Cebulę i por siekamy. Czosnek przeciskamy przez prasę. Makaron gotujemy przez 7 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kiełbaskę aby się ładnie zarumieniła, dodajemy por, cebulę i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut, dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2 minuty, doprawiamy salą oraz pieprzem. Na koniec podlewamy winem i gotujemy aż wino odparuje.
  4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z makaronem, wodą i śmietaną. Posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy 20 - 30 minut.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium