Makaronowa zapiekanka we włoskim stylu – z dodatkiem kiełbaski salsiccia – to nasz sposób na bezglutenowy makaron conchiglie Ocelio! Poznajcie przepis, który pozwoli Wam przygotować to wyjątkowe danie samodzielnie – bo dieta bezglutenowa nie musi być nudna!
- 100g makaronu muszelki Ocelio
- 250g salsiccia lub białej surowej kiełbasy
- 1 duży por
- 200g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera żółtego
- 200ml Śmietany 18
- 100ml wody
- 50ml białego wina półwytrawne go lub wody
Sposób przygotowania:
- Kiełbaskę kroimy w małe kawałki
- Cebulę i por siekamy. Czosnek przeciskamy przez prasę. Makaron gotujemy przez 7 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kiełbaskę aby się ładnie zarumieniła, dodajemy por, cebulę i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut, dodajemy szpinak i smażymy jeszcze 2 minuty, doprawiamy salą oraz pieprzem. Na koniec podlewamy winem i gotujemy aż wino odparuje.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z makaronem, wodą i śmietaną. Posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy 20 - 30 minut.
Smacznego!