
Wiosenna, bezglutenowa pizza Ocelio z młodymi listkami i orzechami to prawdziwa eksplozja świeżości! Chrupiący spód z naszej mieszanki, dwa rodzaje sera i orzeźwiające dodatki tworzą idealną kompozycję na pierwsze ciepłe dni. Sprawdź, jak łatwo przygotować to danie!
Składniki:
- 1 opakowanie bezglutenowej mieszanki do pizzy Ocelio
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 kulka mozarelli
- 100 g tartego cheddara
- 40 g rukoli
- 40 g listków młodego szpinaku
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżka płatków parmezanu
Metoda:
Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w 300 ml ciepłej wody. Dodaj oliwę i opakowanie mieszanki do pizzy Ocelio. Dokładnie wymieszaj i wyrób ręką gładkie ciasto. Tak przygotowane uformuj w kulę, lekko ją spłaszcz i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 40 cm.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj passatą pomidorową, posyp tartym cheddarem i porwaną na kawałki mozarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotową pizzę przełóż na talerz. Ułóż na niej cebulę posiekaną w piórka, rukolę i listki szpinaku. Wierzch posyp posiekanymi nerkowcami i płatkami parmezanu.