
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna sałatka z bezglutenowym makaronem oraz kurczakiem to must-have każdej imprezy! Przygotuj ją samodzielnie. Gwarantujemy, że wszyscy goście będą zachwyceni!
Składniki:
- 500g makaronu penne Ocelio
- 500g piersi z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 długi ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 pomidory
- 1 sałata lodowa
- 1 jogurt naturalny
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- Przyprawa gyros
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros.
2. Kurczaka smażymy na patelni i odkładamy do ostygnięcia.
3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
4. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W misce układamy warstwowo kurczaka, makaron, kukurydzę, ogórka, paprykę, pomidory i sałatę.
5. W miseczce mieszamy jogurt, wyciśnięte ząbki czosnku, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Przed podaniem zalewamy sałatkę sosem.
Smacznego!