Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 120,00 zł.

Bezglutenowy makowiec świąteczny

Bezglutenowy makowiec świąteczny

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez tradycyjnych ciast. Jednym z klasyków jest makowiec, który w wersji bezglutenowej przygotujecie z naszej mieszanki do wypieku ciast. Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie (500g) bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru (1 szklanka do ciasta z mąki pszennej)
  • 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
  • Cukier puder do dekoracji

Masa makowa:

  • 300 g zmielonego maku 
  • 5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:

  1. Mieszankę lub mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części
  2. Prostokątną blachę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem.
  1. Mak sparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, po tym czasie odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić, a żółtka rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki masy wymieszać delikatnie razem.
  2. Na blaszce rozłożyć pół ciasta, nałożyć masę makową i rozłożyć pozostałe ciasto. Piec całość w 180 st.C przez około 45 minut
  3. Po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium