Azjatycka kuchnia pełna jest wspaniałych smaków, których połączenia nie zawsze wydają się oczywiste. Przedstawiamy przepis na smakowite pierożki gyoza z kapustą pekińską i grzybami w wersji bezglutenowej.
Ciasto:
- 300g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki piekarniczej Ocelio
- 200 ml wody
- 40 g oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 350g grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake)
- 200g kapusty pekińskiej
- 1 cebulka dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 50ml japońskiego sosu sojowego
- 50ml octu ryżowego
Metoda:
- Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut.
- Wszystkie składniki na farsz siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby przez 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i całą cebulkę dymkę, smażymy przez minutę i dodajemy na patelnię kapustę. Całość smażymy przez 2 minuty i podlewamy 50ml wody. Czekamy aż cała woda odparuje. Przekładamy farsz do miski, doprawiamy solą oraz olejem sezamowym. Ręcznym blenderem mielimy farsz w 3-4 miejscach przez 1 sekundę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2cm. Z wałka odkrawamy 1 cm i wałkujemy na okrągłe placki. Nakładamy farsz i zawijamy delikatnie. Jeśli zrobi się dziura możemy zakleić łatą z ciasta. Gyozę układamy na oprószonym mąką blacie.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na patelni pierożki tak aby się nie stykały. Smażymy aż się zarumienią od spodu. Dodajemy pół szklanki wody i od razu przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy aż woda odparuje. Mieszamy składniki na sos i podajemy do pierogów.
Smacznego!