Święta Bożego Narodzenia już niedługo! Warto przy tym pomyśleć o pysznych słodkościach, które zagoszczą na naszym stole. Proponujemy wam bezglutenowe kruche ciasteczka, przygotowane z mieszanki do wypieku ciasta Ocelio.
Składniki:
- 300 g mieszanki do wypieku ciast Ocelio
- 150g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- tabliczka ulubionej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Sposób przygotowania:
- Na blat lub do dużej miski wysypać mieszankę Ocelio, pokrojone masło, jajko i szczyptę soli. Zagnieść na jednolite ciasto, a następnie zawinąć je w folię spożywcza i włożyć do lodówki na 45-60 minut.
- Po wyjęciu z lodówki, ciasto jeszcze raz lekko zagnieść. Blat posypać mieszanką lub inną bezglutenową mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wykroić foremkami ciasteczka.
- Wykrojone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (z zachowaniem odstępów). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 12 minut. Ciasteczka wyjąć i powtórzyć czynności z kolejnymi porcjami.
- Gdy ciasteczka już ostygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gotowe ciasteczka zanurzyć lekko w ciepłej czekoladzie i odłożyć do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!