
Bezglutenowa carbonara, czyli włoski klasyk w odmianie idealnej dla osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię. Sprawdź nasz przepis i odkryj kukurydziane makarony Ocelio!
Składniki:
- 300g makaronu bezglutenowgo spaghetti
- 4 żółtka
- 70g sera Pecorino Romano lub innego twardego sera włoskiego (Parmigiano Reggiano lub Grana Podano
- 100g wędzonego parzonego boczku
- Świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w wąskie paski.
- Żółtka oddzielić od białek, umieścić w dużej misce. Dodać do żółtek starty ser i dobrze doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni.
- Kiedy makaron będzie już gotowy, przełożyć go na patelnię z boczkiem i podlać 4 łyżkami wody z gotowania makaronu. Wymieszać i całość przełożyć do miski z żółtkami i znów szybko i dokładnie wymieszać. Podawać od razu.