Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Bezglutenowa carbonara z makaronem Ocelio

Bezglutenowa carbonara z makaronem Ocelio

Bezglutenowa carbonara, czyli włoski klasyk w odmianie idealnej dla osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię. Sprawdź nasz przepis i odkryj kukurydziane makarony Ocelio!

 

Składniki:

  • 300g makaronu bezglutenowgo spaghetti
  • 4 żółtka
  • 70g sera Pecorino Romano lub innego twardego sera włoskiego (Parmigiano Reggiano lub Grana Podano 
  • 100g wędzonego parzonego boczku
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokroić w wąskie paski.
  2. Żółtka oddzielić od białek, umieścić w dużej misce. Dodać do żółtek starty ser i dobrze doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  3. Zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć aż się zarumieni.
  5. Kiedy makaron będzie już gotowy, przełożyć go na patelnię z boczkiem i podlać 4 łyżkami wody z gotowania makaronu. Wymieszać i całość przełożyć do miski z żółtkami i znów szybko i dokładnie wymieszać. Podawać od razu.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium