Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Arrabiata z makaronem bezglutenowym i bazylią

Arrabiata z makaronem bezglutenowym i bazylią

Nasz dzisiejszy pomysł obiad to wyjątkowa Arrabiata z makaronem bezglutenowym i bazylią! To danie, które zaskoczy waszych gości swoim smakiem i prostotą wykonania. Przygotuj bezglutenowe penne z sosem na bazie pancetty lub boczku, pomidorów i bazylii. Posyp tartym parmezanem, udekoruj świeżą bazylią i gotowe! Smacznego!


Składniki:

  • 200g makaronu penne bezglutenowego
  • 100g pancetty lub boczku wędzonego
  • 50ml białego wina (opcjonalnie)
  • 25g tartego parmezanu
  • 1 puszka dobrej jakości pulpy pomidorowej
  • Świeża bazylia
  • Oliwa
  • Sól
  • Suszone chili w płatkach

 

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w drobne paski. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać boczek i smażyć aż się ładnie zarumieni. Dodać szczyptę chili, podlać winem i poczekać aż odparuje. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, uważać aby się nie rozgotował. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Dodać tarty parmezan oraz łyżeczkę posiekanej bazyli.

Podawać z listkami świeżej bazylii oraz tartym parmezanem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium