Składniki:
- 1 opakowanie tortilli Ocelio
Bezglutenowe tortille z falafelem i warzywami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które posmakuje nie tylko wegetarianom. Spróbuj przygotować je w domu, wykorzystaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem!
Składniki:
Falafel:
- 300 g suszonej ciecierzycy namoczonej przez noc
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Sos:
- 200ml jogurtu greckiego lub wegańskiego
- 4 łyżeczki masła orzechowego lub tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- Ogórek
- awokado
- pomidory
- sałata
- pietruszka
- cebula
- mięta
Metoda:
- Aby przygotować falafele należy zmielić w maszynce do mięsa namoczoną ciecierzycę, cebulą, czosnek oraz natkę pietruszki. Następnie dobrze wymieszać z resztą składników i odstawić na 30 minut do stężenia. Po tym czasie wystarczy uformować falafele (jest to wersja bezglutenowa i należy zwrócić uwagę aby przy formowaniu dość mocno dociskać masę aby się nie rozpadały przy smażeniu) w dowolnej wielkości i smażyć na patelni lub w głębokim oleju. Powinny być dobrze zrumienione. Najlepiej wyciągnąć jednego przekroić i zobaczyć czy nie jest wewnątrz surowy.
- Sos przygotować mieszając wszystkie składniki i odstawić do lodówki.
- Wszystkie dodatki do tortilli kroimy na mniejsze części.
Tortille przed podaniem możemy delikatnie podgrzać na suchej rozgrzanej patelni a następnie zawinąć w nią dowolne składniki z sosem.