Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Wegetariańskie wrapy bez glutenu

Wegetariańskie wrapy bez glutenu

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli Ocelio

Bezglutenowe tortille z falafelem i warzywami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które posmakuje nie tylko wegetarianom. Spróbuj przygotować je w domu, wykorzystaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem! 

Składniki:

Falafel:

  • 300 g suszonej ciecierzycy namoczonej przez noc
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

 

Sos:

  • 200ml jogurtu greckiego lub wegańskiego
  • 4 łyżeczki masła orzechowego lub tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

 

Dodatki:

  • Ogórek
  • awokado
  • pomidory
  • sałata
  • pietruszka
  • cebula
  • mięta

 

Metoda:

  1. Aby przygotować falafele należy zmielić w maszynce do mięsa namoczoną ciecierzycę, cebulą, czosnek oraz natkę pietruszki. Następnie dobrze wymieszać z resztą składników i odstawić na 30 minut do stężenia. Po tym czasie wystarczy uformować falafele (jest to wersja bezglutenowa i należy zwrócić uwagę aby przy formowaniu dość mocno dociskać masę aby się nie rozpadały przy smażeniu) w dowolnej wielkości i smażyć na patelni lub w głębokim oleju. Powinny być dobrze zrumienione. Najlepiej wyciągnąć jednego przekroić i zobaczyć czy nie jest wewnątrz surowy.
  2. Sos przygotować mieszając wszystkie składniki i odstawić do lodówki.
  3. Wszystkie dodatki do tortilli kroimy na mniejsze części.

Tortille przed podaniem możemy delikatnie podgrzać na suchej rozgrzanej patelni a następnie zawinąć w nią dowolne składniki z sosem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium