Wegetariańskie zielone curry z naturalnie bezglutenowym ryżem basmati BIO Ocelio to nasza propozycja na pikantny obiad lub kolację. Aromatyczna pasta curry, chrupiące warzywa oraz wyjątkowy ryż z certyfikatem BIO to gwarancja prawdziwej uczty.
Składniki:
- 250g ryżu basmati BIO Ocelio
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
- 2 bakłażany
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 brokuł
- 6 grzybów shitake
- 1 puszka mleka kokosowego
Metoda:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. Bakłażany pokrój w 2cm kostkę, odstaw na sito umieszczone nad miską i osól. Pozostaw na 15 minut. Cebulę i grzyby pokrój w paski. Brokuła podziel na małe różyczki. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę, bakłażana, brokuły i grzyby. Każde osobno i odkładaj na bok. Na koniec dolej odrobinę oleju, dodaj imbir z czosnkiem. Smaż przez 30 sekund i dodaj mleczko kokosowe. W mleczku rozpuść pastę. Pozostaw do zagotowania.
4. Dodaj wszystkie usmażone warzywa oraz ciecierzycę. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawaj z cytryną lub limonką i biały ryżem basmati
Smacznego!