
Śniadanie bez glutenu - 3 zdrowe przepisy na bezglutenowy posiłek
Poszukujesz pomysłów na bezglutenowe śniadanie? Mamy dla Ciebie 3 przepisy w wersji bezglutenowej, które warto spróbować: smoothie z masłem orzechowym, granola oraz gofry owsiane. Te pyszne i zdrowe śniadania bez glutenu są idealne dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią, ale mogą być również smaczną alternatywą dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o różnorodne śniadania. Oto 3 propozycje na bezglutenowy posiłek.
- Bezglutenowe śniadanie - smoothie z masłem orzechowym
Smoothie to bardzo pożywny i szybki posiłek do przygotowania. Polecany szczególnie tym, którzy rano są zabiegani i nie mają czasu na przyrządzenie śniadania. Wystarczy zmiksować kilka składników, aby dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnej dawki energii na dobry początek dnia.
Składniki:
- łyżka naturalnego masła orzechowego
- szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 mrożony banan
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj na najwyższych obrotach w pojemniku blendera. Dla uzyskania jednolitej konsystencji, najlepiej miksować je przez około 1-2 minuty.
- Bezglutenowe śniadanie - granola
Bezglutenowa granola jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą: suszone owoce, ulubione orzechy, nasiona i bezglutenowe płatki. Następnie wszystko dokładnie wymieszać i upiec masę w piekarniku.
Składniki:
- szklanka płatków bezglutenowych
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki orzechów (np. migdałów)
- pół szklanki nasion (np. dyni)
- 1 suszona morela
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy połączyć w dużej misce i dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej mieszanki (morele warto pokroić na drobne kawałki). Następnie przekładamy masę do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem. Pieczemy granolę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Co jakiś czas warto przemieszać granolę, aby równomiernie się zarumieniła i nabrała odpowiedniego smaku.
- Bezglutenowe śniadanie - gofry owsiane
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, spróbuj pysznych i chrupiących gofrów owsianych, idealnych dla osób na diecie odchudzającej lub cukrzycowej.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml mleka migdałowego
- 100 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do natłuszczenia gofrownicy
- szczypta soli
- jogurt naturalny + owoce (dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością)
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Wrzuć białka do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubijaj całość na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna masa. W osobnej misce wymieszaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mleko migdałowe, żółtka, olej, cukier lub miód. Obie masy delikatnie połącz i nałóż na rozgrzaną gofrownicę. Piecz przez około 4-5 min przełóż na kratkę i poczekaj, aż ostygną. Smacznego!