Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Śniadanie bez glutenu - 3 zdrowe przepisy na bezglutenowy posiłek

Śniadanie bez glutenu - 3 zdrowe przepisy na bezglutenowy posiłek

Śniadanie bez glutenu - 3 zdrowe przepisy na bezglutenowy posiłek

 

Poszukujesz pomysłów na bezglutenowe śniadanie? Mamy dla Ciebie 3 przepisy w wersji bezglutenowej, które warto spróbować: smoothie z masłem orzechowym, granola oraz gofry owsiane. Te pyszne i zdrowe śniadania bez glutenu są idealne dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią, ale mogą być również smaczną alternatywą dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o różnorodne śniadania. Oto 3 propozycje na bezglutenowy posiłek.

 

  1. Bezglutenowe śniadanie - smoothie z masłem orzechowym

 

Smoothie to bardzo pożywny i szybki posiłek do przygotowania. Polecany szczególnie tym, którzy rano są zabiegani i nie mają czasu na przyrządzenie śniadania. Wystarczy zmiksować kilka składników, aby dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnej dawki energii na dobry początek dnia.

 

Składniki:

 

  • łyżka naturalnego masła orzechowego
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 mrożony banan
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj na najwyższych obrotach w pojemniku blendera. Dla uzyskania jednolitej konsystencji, najlepiej miksować je przez około 1-2 minuty.

  1. Bezglutenowe śniadanie - granola

Bezglutenowa granola jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą: suszone owoce, ulubione orzechy, nasiona i bezglutenowe płatki. Następnie wszystko dokładnie wymieszać i upiec masę w piekarniku.

Składniki:

 

  • szklanka płatków bezglutenowych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki orzechów (np. migdałów)
  • pół szklanki nasion (np. dyni)
  • 1 suszona morela
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy połączyć w dużej misce i dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej mieszanki (morele warto pokroić na drobne kawałki). Następnie przekładamy masę do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem. Pieczemy granolę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Co jakiś czas warto przemieszać granolę, aby równomiernie się zarumieniła i nabrała odpowiedniego smaku.

  1. Bezglutenowe śniadanie - gofry owsiane

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, spróbuj pysznych i chrupiących gofrów owsianych, idealnych dla osób na diecie odchudzającej lub cukrzycowej.

Składniki:

 

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 100 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do natłuszczenia gofrownicy
  • szczypta soli
  • jogurt naturalny + owoce (dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością)

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Wrzuć białka do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubijaj całość na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna masa. W osobnej misce wymieszaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mleko migdałowe, żółtka, olej, cukier lub miód. Obie masy delikatnie połącz i nałóż na rozgrzaną gofrownicę. Piecz przez około 4-5 min przełóż na kratkę i poczekaj, aż ostygną. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium