Jak przygotować błyskawiczne, bezglutenowe danie, które pozwoli przenieść się zmysłami do śródziemnomorskich rejonów? Zapiekane warzywa z oliwą oraz ryżem z pewnością będą namiastką wakacyjnego klimatu w naszym domu!
Składniki:
- 100g białego ryżu długoziarnistego Ocelio
- 250g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół
- 2 czerwone cebule pokrojone na 8 części
- 5szt kaparów
- pęczek natki pietruszki posiekany
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Metoda:
1. Wszystkie składniki, poza ryżem, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Doprawić solą oraz pieprzem i dodać 4 łyżki oliwy. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez godzinę. Do naczynia dodać ryż i 1/2 łyżeczki soli. Całość zalać wodą tak aby wystawała 1cm ponad warstwę ryżu. Przykryć szczelnie folią aluminiową i piec przez 30 minut.
2. Po wyciągnięciu z piekarnika nie ściągać folii przez kolejne 10 minut i trzymać w cieple.
Smacznego!