Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Makaron w sosie paprykowym

Makaron w sosie paprykowym

Bezglutenowy makaron Ocelio podany z sosem z aromatycznej, pieczonej papryki, to nasza propozycja na obiad dla wielbicieli wyrazistych smaków. Spróbujcie przygotować go w domu!

Składniki:

  • 200g makaronu muszelki Ocelio
  • 1 słodka papryka 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 ml białego wytrawnego wina lub wody
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • ser typu parmezan
  • masło
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzewamy z funkcją grilla lub do 220st. C. Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Papryka jest dobra, kiedy mocno się zarumieni. Przekładamy do miski i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie, wyciągamy paprykę, obieramy ze skórki. Paprykę przekładamy do naczynia i blendujemy z dodatkiem odrobiny wody. Kurczaka kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z łyżeczką masła, dodajemy kurczaka i smażymy aż się ładnie przyrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy suszoną paprykę i smażymy kolejną minutę. Podlewamy winem lub wodą. Do sosu dodajemy grillowaną mieloną paprykę oraz śmietanę. Całość gotujemy przez 5 minut. Dodajemy makaron, łyżkę mielonego parmezanu oraz łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Makaron podajemy oprószony parmezanem
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium