Kto ma ochotę na coś wyjątkowego? Bezglutenowe gnocchi ryżowe Ocelio w kremowym sosie paprykowym to idealna propozycja na szybki, a jednocześnie wykwintny obiad. Delikatne gnocchi doskonale komponują się z intensywnym smakiem papryki. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 500g gnocchi ryżowych
- 150g wędzonego boczku
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 garść szpinaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
- Paprykę, cebulę, czosnek i pomidora pokroić w grube kawałki. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek i smażyć przez 5 minut, następnie dodać pokrojonego pomidora i szklankę wody. Całość gotować przez 15 minut aż warzywa zmiękną, doprawić solą i zblendować na gładki sos.
- W garnku zagotować wodę na gnocchi.
- Boczek pokroić w paski, rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, smażyć boczek aż się zarumieni, dodać garść szpinaku oraz sos paprykowy.
- Gnocchi wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będą gotowe dodać do sosu z boczkiem, wymieszać, doprawić solą oraz natką pietruszki.