Nie jesteście pewni, czym różni się wegetarianizm od weganizmu? W tym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Koniecznie czytajcie dalej!
Dlaczego wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa?
Powodów, dla których ludzie w różnych częściach świata postanawiają wyeliminować produkty mięsne ze swojego jadłospisu, jest sporo. W niektórych przypadkach nie jest ona w pełni samodzielna i niezależna, lecz wynika z przyczyn zdrowotnych (określonych nietolerancji pokarmowych, konieczności redukcji produktów zawierających tłuszcz etc.), religijnych (np. niektóre odłamy buddyzmu) lub ekonomicznych (mięso jest produktem niedostępnym pod względem finansowym).
Nierzadko decyzja o przejściu na dietę wegańską lub wegetariańską ma podłoże całkowicie indywidualne. Wśród najczęstszych pobudek w tej kategorii wymienia się względy etyczne i ekologiczne. W pierwszym przypadku punktem wyjścia jest niezgoda na eksploatację zwierząt, ubój i wykorzystywanie produktów z niego pochodzących. W drugim natomiast nacisk kładzie się na przede wszystkim na negatywne skutki masowej hodowli zwierząt, w tym bardzo duże zużycie wody czy emisję CO2, przyczyniające się do ocieplenia klimatu. Bardzo często pobudki natury moralnej i ekologicznej łączą się ze sobą.
Dieta wegańska a wegetariańska
Czym różni się dieta wegańska od wegetariańskiej? Wskazać można kilka podstawowych założeń:
- wegetarianin decyduje się na wykluczenie z jadłospisu mięsa, w tym także ryb, owoców morza i owadów; istotnym elementem tego podejścia do jedzenia jest także rezygnacja z innych produktów pochodzących z uboju zwierząt, takich jak tłuszcze czy żelatyna;
- weganin eliminuje ze swojej diety wszelkie produkty pozyskiwane na drodze eksploatacji zwierząt na potrzeby człowieka, tj. mięsa, ale także mleka (oraz pochodnych, czyli nabiału), jajek czy miodu; weganizm łączy się także z filozofią wykraczająca poza odżywianie i wiąże się z decyzjami dotyczącymi ubierania (rezygnacja ze skóry czy futra) oraz wyboru innych codziennie stosowanych produktów (np. wegańskie kosmetyki).
Można zatem stwierdzić, że weganizm jest bardziej restrykcyjną odmianą wegetarianizmu.
Czym różni się wegetarianizm od weganizmu w praktyce?
Jak widzicie, choć oba podejścia do spożywania pokarmów, łączące się także nierzadko z określoną filozofią i trybem życia, mają podobne podwaliny, różnice między weganizmem a wegetarianizmem są w praktyce spore.
Zarówno w pierwszej, jak i w drugiej wersji diety warto stawiać przede wszystkim na owoce i warzywa (w tym głównie zielone), rośliny strączkowe, grzyby, pestki dyni czy słonecznika, orzechy, ryż, kasze, ziemniaki oraz oleje (lniany czy oliwa z oliwek). Ważnym elementem diety mogą okazać się także zamienniki mięsa, takie jak tofu, seitan czy tempeh. Jeśli zdecydujecie się przejść na wegetarianizm, jadłospis możecie uzupełnić jajkami oraz wszelkimi produktami mlecznymi, czyli serami, twarogami, jogurtami etc. W przypadku diety wegańskiej produkty te nie są akceptowane, jednak obecnie w sklepach znaleźć można sporo zamienników, takich jak mleko roślinne czy wegański nabiał.
Jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych?
Zastanawiacie się, czy przejście na wegetarianizm lub weganizm jest trudne? Jeśli uwielbiacie smak mięsa i jecie je często, całkowita rezygnacja z potraw je zawierających może nie być prostym zadaniem. Sporo jednak świeżo upieczonym wegetarianom i weganom ułatwia współczesna oferta restauracji i sklepów. Zwłaszcza w większych miastach znajdziecie lokale serwujące wyłącznie bezmięsne potrawy. W pozostałych punktach gastronomicznych, podających różnorodne dnia, bardzo często w menu odszukacie kilka pozycji wegańskich lub wegetariańskich.
Również w sklepach zdobędziecie produkty, które ułatwiają przyrządzenie przemyślanego, zbilansowanego posiłku, w tym przypominające smak mięsa zamienniki, takie jak seitan czy tempeh. Inspiracji i przepisów szukać możecie w Internecie oraz drukowanych książkach i poradnikach. Nie zapominajcie o tym, aby dieta była urozmaicona i różnorodna – dania roślinne mogą być bardzo bogate i zaskakujące.
Metoda małych kroków
Chcecie zrezygnować z mięsa, ale nie wiecie, jak zacząć? Boicie się, że zwrot ku zielonej kuchni może być dla Was zbyt radykalny? Spróbujcie działać stopniowo – krok po kroku. Coraz więcej osób – nawet tych, które nie zamierzają całkowicie eliminować produktów mięsnych z diety – wprowadzają do swojego menu wegańskie lub wegetariańskie dni. Powody motywujące do podjęcia takiego kroku mogą być bardzo różnorodne, niezależnie jednak od nich, decyzja taka bywa zdecydowanie łatwiejsza niż jednoznaczne i duże zmiany wprowadzane z dnia na dzień.
Podobnie rzecz się ma z kwestią wyboru pomiędzy dwoma podejściami do jedzenia. Nierzadko weganami zostają osoby, które wcześniej określały się jako wegetarianie. Jeśli więc rozważacie wykluczenie z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, możecie najpierw wypróbować tę mniej restrykcyjną opcję.
Niezależnie od tego, jak dojdziecie do roślinnej zmiany w swoich nawykach, pamiętajcie o racjonalnym, zbilansowanym odżywianiu i dbaniu o dobrostan organizmu. Powodzenia!