Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 100,00 zł.

Czym jest gluten i kto nie może go jeść?

Czym jest gluten i kto nie może go jeść?

Gluten to – zaraz po mleku – najczęściej występujący alergen pokarmowy. Sięgając po klasyczne produkty spożywcze, jesteśmy na niego narażeni niemalże cały czas. Kiedy weźmiesz do ręki torebkę z dowolną przyprawą, znajdziesz na niej informację, że produkt może zawierać gluten. Ci, którzy chcą wykluczyć go z diety, powinni sięgać po produkty pochodzące ze sklepów i działów ze zdrową żywnością, a takich osób przybywa. Dieta bezglutenowa to dla jednych konieczności, dla innych wybór. Czy jest ona zdrowa?

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego, jak mieszanka składająca się z dwóch rodzajów białek roślinnych:

  • gliadyny;
  • gluteiny.

Występuje ona w produktach niektórych gatunków zbóż – na przykład pszenicy, życie i jęczmieniu. To sprawia, że do najbardziej podstawowych źródeł glutenu zalicza się między innymi:

  • pieczywo pszenne i żytnie;
  • makaron pszenny
  • inne wyroby z mąki pszennej, na przykład ciastka.

Jego źródłem jest również większość kasz, a także wiele innych produktów spożywczych, o czym wspomnieliśmy we wstępie. Osoby, których organizm źle toleruje gluten powinny się go wystrzegać. Jak pokazują badania, nawet co czwarta osoba może być na niego uczulona. Do tego dochodzi celiakia, która jest coraz częstszą chorobą. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że mieszanki piekarnicze – mąki bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością.

Ciekawostką jest, że niektóre produkty, szczególności zboża występujące naturalnie bez glutenu, muszą podlegać ścisłym rygorom produkcji bezglutenowej. Dotyczy to na przykład owsa, gryki, czy ryżu – wszystko po to, aby zapobiec ewentualnemu zanieczyszczeniu glutenem pochodzącym z innych produktów.

 

Jak objawia się nietolerancja glutenu?

Objawy sugerujące, że możesz cierpieć na nietolerancję glutenu są bardzo różne. Do tych, które pojawiają się najczęściej zalicza się przede wszystkim bóle brzucha. Charakterystyczne są również nudności, a także wymioty, których nie można połączyć z inną dolegliwością. Osoby zmagające się z nietolerancją glutenu bardzo często uskarżają się na uczucie pełności w żołądku, a także uciążliwe wzdęcia. Do tego mogą dojść:

  • zaparcia lub biegunki;
  • bóle głowy;
  • ogólne złe samopoczucie;
  • zmęczenie, które nie ma związku z prowadzonym trybem życia.

Jeśli lekarz w procesie diagnostycznym potwierdzi, że Twój organizm nie toleruje glutenu, będziesz musiał z niego zrezygnować. Na szczęście dzisiaj wybór produktów, które go nie zawierają jest ogromny. Wspomniane wcześniej mąki to nie wszystko. Możesz kupić , które nie zawierają glutenu.

Dla kogo dieta bezglutenowa jest odpowiednia?

Jeśli dotarłeś do tego miejsca, to wiesz już, że po produkty bezglutenowe powinny sięgać przede wszystkim osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. To właśnie wykluczenie z diety produktów zawierających gluten korzystnie wpłynie na poprawę samopoczucia. Istnieje duża szansa, że znikną wówczas uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego.

Coraz częściej specjaliści podkreślają, że dieta wykluczająca gluten jest wskazana w przypadku osób chorujących na niektóre choroby o charakterze autoimmunologicznym. Przynosi wówczas poprawę samopoczucia, sprawia, że chorobę o wiele łatwiej jest opanować.

Jednocześnie specjaliści zaznaczają, że nie należy traktować diety eliminującej gluten jako sposobu na pozbycie się zbędnych kilogramów. Nie jest to dieta odchudzająca, a model żywienia wynikający z problemów ze zdrowiem.

Jakich produktów nie powinna zawierać dieta bezglutenowa?

Jeśli musisz stosować dietę bezglutenową, pamiętaj, że jej absolutną podstawą jest eliminacja produktów zbożowych zawierających gluten. To oznacza, że musisz zrezygnować z jedzenia tradycyjnego pieczywa pszennego i innych wyrobów pszennych. Zwykły chleb, dostępne powszechnie bułki, słodkie drożdżówki, czy ciasta – to wszystko musi zniknąć z Twoich talerzy. Zakazane są również zwykłe makarony, a także dania mączne, do których zalicza się między innymi naleśniki i pierogi. Na szczęście dzisiaj z łatwością kupisz produkty sypkie bezglutenowe, wśród których znajdują się również bezpieczne dla Ciebie makarony.

Dieta bezglutenowa dla wielu osób może być koniecznością. Są również i tacy, którzy świadomie decydują się wykluczyć produkty zawierające gluten. Rezygnacja z tej mieszanki białek nie musi jednak dzisiaj oznaczać monotonnego, ubogiego menu, w którym brakuje wielu potraw. Wystarczy, że postawisz na dobry sklep z produktami bezglutenowymi, a nie odczujesz jego braku w swoich posiłkach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium