Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio to wspaniała baza do wielu potraw. Tym razem proponujemy błyskawiczny w przygotowaniu smażony ryż z pysznymi krewetkami! Danie przygotowane w azjatyckim stylu będzie kulinarną podróżą pełną smaków i aromatów.
- 200g ryżu długoziarnistego Ocelio BIO
- 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej)
- 1 duża cebula
- 3 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2cm świeżego imbiru
- 200g mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sól i pieprz
Metoda:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia, najlepszy będzie ryż ugotowany dzień wcześniej
2. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, dymkę posiekać, białe części dodać do cebuli zielone odłożyć.
3. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 2 - 3 minuty i ściągnąć z patelni.
4. Na patelni po krewetkach smażyć cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, imbir oraz mieszankę marchewki i groszku, smażyć jeszcze przez 3 minuty, zrobić miejsce na patelni na jajka. Jajka rozbełtać i smażyć aż się lekko zetną.
5. Całość wymieszać na patelni i dodać ryż. Smażyć przez 2 minuty, dodać sos sojowy oraz olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki ze szczypiorkiem całość jeszcze raz podgrzać.