Wersje językowe
Darmowa dostawa
Promocja! Dostawa od 14,99 zł. Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 120,00 zł.

Błyskawiczny bezglutenowy ryż z krewetkami

Błyskawiczny bezglutenowy ryż z krewetkami

Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio to wspaniała baza do wielu potraw. Tym razem proponujemy błyskawiczny w przygotowaniu smażony ryż z pysznymi krewetkami! Danie przygotowane w azjatyckim stylu będzie kulinarną podróżą pełną smaków i aromatów.

  • 200g ryżu długoziarnistego Ocelio BIO
  • 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej)
  • 1 duża cebula
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm świeżego imbiru
  • 200g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 3 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól i pieprz

 

Metoda:

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia, najlepszy będzie ryż ugotowany dzień wcześniej

2. Cebulę pokroić w niedużą kostkę, dymkę posiekać, białe części dodać do cebuli zielone odłożyć.

3. Krewetki doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 2 - 3 minuty i ściągnąć z patelni.

4. Na patelni po krewetkach smażyć cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, imbir oraz mieszankę marchewki i groszku, smażyć jeszcze przez 3 minuty, zrobić miejsce na patelni na jajka. Jajka rozbełtać i smażyć aż się lekko zetną.

5. Całość wymieszać na patelni i dodać ryż. Smażyć przez 2 minuty, dodać sos sojowy oraz olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki ze szczypiorkiem całość jeszcze raz podgrzać.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium