Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z naszej mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!
Składniki:
- 500g mieszanki do wypieku chleba jasnego Ocelio
- 470g wody
- 30g oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki słonecznika
- 100g żurawiny
Metoda:
1. Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Nastawić piekarnik na 220 st. C.
3. Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb.
4. Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb.
5. Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut.