Odkryj meksykańskie smaki w bezglutenowej wersji! Nasze mini tacos z mini tortillą kukurydzianą Ocelio i aromatycznym szarpanym kurczakiem to prawdziwa fiesta smaków. Dowiedz się, jak przygotować soczyste mięso w przyprawach i stwórz kolorową kompozycję z awokado, mango i świeżymi warzywami.
Składniki:
- 1 opakowanie mini tortilli kukurydzianej Ocelio
- 200 g piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 ml passaty
- 2 ząbki czosnku
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- ½ główki sałaty rzymskiej
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 1 mango
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj szarpanego kurczaka: do garnka wlej passatę i sok pomarańczowy. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, kumin, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, sól i pieprz. Do zalewy włóż pierś z kurczaka. Garnek postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj pod przykryciem około 2 godzin. Co jakiś czas kontroluj, czy mięso zaczyna się rozpadać. Gotowego kurczaka przełóż na talerz i za pomocą widelca poszarp mięso. Dodaj do mięsa sos pozostały z gotowania tak, aby mięso było nim oblepione.
- Awokado pokrój w plastry, czerwoną cebulą w półplasterki, a sałatę w paski. Mango obierz, miąższ zmiksuj. Dodaj do niego sok z limonki i posiekaną papryczkę chili.
- Tortille podgrzewaj na suchej patelni na złoty kolor. Na podpieczoną tortillę nakładaj porcje szarpanego kurczaka i warzyw. Wierzch skrop sokiem z limonki. Tacos podawaj z dipem mango.