Odkrywamy magiczny świat smaków bezglutenowych wypieków z naszą mieszanką Ocelio! Dziś mamy dla Was przepis na niezwykle apetyczne ciasto marchewkowe! Korzenne, z delikatnym kremem, będzie doskonałym deserem na chłodne dni. Spróbujcie przygotować je samodzielnie!
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta Ocelio
- 4 jajka
- 100ml mleka
- 150g masła
- 400g marchewki
- 1 pomarańcza
- 50g cukru
- 50g orzechów włoskich + parę sztuk do ozdoby
- 500g Mascarpone
- 50g cukru pudru
- mięta
Sposób przygotowania:
- Orzechy pokruszyć drobno lub posiekać, z umytej pomarańczy zetrzeć skórkę, resztę pomarańczy wyfiletować.
- Masło podgrzać delikatnie tak, aby się tylko rozpuściło. Mieszankę do wypieku ciasta Ocelio połączyć z mlekiem, jajkami, masłem, orzechami, skórką pomarańczy oraz cukrem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę.
- Wyciągnąć i ostudzić.
- Ser połączyć z cukrem. Ciasto przekroić na pół. Nałożyć połowę masy serowej. Przykryć drugą połówką. Na wierzch nałożyć pozostałą masę serową, ozdobić orzechami, pomarańczą i miętą.