Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio może być podstawą setek pysznych i aromatycznych dań. Dziś przygotowaliśmy dla Was wyjątkową potrawkę wegetariańską z soczewicą, warzywami i przyprawą garam masala. Koniecznie sprawdźcie sami!
Składniki:
- 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 cm imbiru startego na tarce
- 2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 10 pokrojonych pomidorków koktajlowych
- świeża kolendra
Metoda:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple. Cebulę smażymy na oleju aż zmięknie, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy wszystkie przyprawy poza garam masala. Smażymy przez 30 sekund i zalewamy całość passatą i wodą. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy mleczko kokosowe, pomidory i garam masala, całość zagotowujemy. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
Smacznego!