Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 150,00 zł.
Bezglutenowe poranki pełne smaku
Bezglutenowe poranki pełne smaku

Każde śniadanie bezglutenowca to niemałe wyzwanie.  Niektórzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia od jeszcze ciepłej, pachnącej bułki z dodatkami. Dodatkowo, osobom niespożywającym glutenu może wydawać się, że ich śniadania są monotonne i mało treściwe. Nic bardziej mylnego! Dieta bezglutenowa - wbrew pozorom - może być bogatsza i bardziej kreatywna niż osób niemających problemu z tym alergenem. Jak urozmaicić swoje poranki bezglutenowe? Z pomocą przychodzi Ocelio!

Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów niezawierających glutenu. Dzięki temu, możemy łatwo skomponować bezpieczny i w pełni zbilansowany posiłek. Sztuką jest, aby nie wpaść w monotonię w przygotowywanych daniach, a szczególnie śniadaniach. Jako pierwszy posiłek dnia, śniadanie pełni nie tylko dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości energii, ale także nastraja na cały dzień. Warto zatem poświęcić chwilę na przygotowanie pysznego, pomysłowego posiłku na start.

Klasyczne musli w nowym wydaniu

Słonecznych i ciepłych dni będzie jeszcze więcej. Stąd wielu z nas przechodzi na lżejsze posiłki, z większą ilością warzyw, owoców i witamin. Zaczynamy korzystać z sezonowych składników. Idealnym kandydatem jest bezglutenowe musli BIO od Ocelio. Przede wszystkim poranna owsianka z dodatkami to prawdziwa bomba energetyczna. Zapewni nam mocny start na cały dzień i pobudzi do działania. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, a jednocześnie syci na dłużej. Dobrze jest mieć pod ręką różnorodne mieszanki. Ocelio oferuje aż pięć przepysznych bezglutenowych musli owsianych. Do wyboru mieszanki owocowe – z suszonymi owocami i bakaliami, zawierające nasiona chia oraz słodsza wersja: z czekoladą i kokosem. Możemy je przyrządzić z wodą lub nieco urozmaicić smak, dodając do musli wybrany napój roślinny! Sojowy, migdałowy, owsiany, ryżowy, a może z dodatkiem wanilii lub kokosu? Idealnie skomponują się ze świeżymi owocami, np. bananem, jabłkiem lub brzoskwinią. Taki śniadaniowy zestaw z pewnością zapewni energię na cały poranek!

Bezglutenowe słodkie naleśniki

Tradycyjne naleśniki są niezwykle proste do przygotowania: wystarczy do tego mąka pszenna, jajka, mleko, cukier i odrobina soli. Jednak, jeśli nie możemy jeść glutenu, mamy nieco większe wyzwanie: zwykła mąka, niezawierająca „kleju” niezbyt nadaje się do smażenia, ponieważ ciasto rozrywa się na patelni. Z pomocą przychodzi specjalnie przygotowana mieszanka mąk do wypieku ciast Ocelio. Dzięki niej zrobimy pyszne cienkie naleśniki lub puszyste pankejki. Jako dodatki możemy pokusić się o owoce sezonowe lub konfitury. Dla nietolerujących laktozy, oczywiście zamiast krowiego mleka, do ciasta możemy użyć wybrany napój roślinny Ocelio, który dodatkowo podbije jego smak. Wyśmienite do porannej kawy.

Włoski smak o poranku – frittata

Dla bezglutenowych fanów słonecznej Italii mamy coś specjalnego: iście włoska pieczona frittata z warzywami na śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty! Wystarczy nam kilka jajek, sól, wybrany napój roślinny Ocelio (np. sojowy lub ryżowy), czosnek, ulubione warzywa. Całość nie powinna zająć więcej niż 20 minut.

Szybka dawka inspiracji na rozpoczęcie dnia zapewniona! Pamiętajmy, że Ocelio dba o rygorystyczne normy i bezpieczeństwo wytwarzanych produktów. Stąd są one bezpiecznie nie tylko dla osób uczulonych bądź nietolerujących glutenu, ale także dla chorych na celiakię.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium