Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 150,00 zł.
Bezglutenowa pizza z mąką gryczaną i szparagami
Bezglutenowa pizza z mąką gryczaną i szparagami

Macie ochotę na włoski specjał w bezglutenowym, nieco odmienionym wydaniu? Spód wykonany został z bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy i focacci z mąką gryczaną marki Ocelio, zamiast sosu pomidorowego – prawdziwie kremowy sos śmietanowy. Serwowana z serem i ulubionymi dodatkami to idealny przepis na smakowity wieczór!

Składniki:

  • 1 opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy z mąką gryczaną Ocelio
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 łyżki startego sera Pecorino Romano lub Grana Padano
  • 14 Pomidorków koktajlowych
  • 10 zielonych Szparagów
  • 8 plastrów Prosciutto crudo
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka świeżego oregano drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Mieszankę wyrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dzielimy na pół i formujemy kule. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Pomidorki kroimy na połówki. Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier i układamy pomidorki oraz Prosciutto. Każdego pomidorka delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez godzinę, Prosciutto wyciągamy wcześniej, po około 10 minutach. Szparagi obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Łączymy w małej miseczce bazylię, oregano, natkę i czosnek. Pecorino ścieramy na drobnej tarce a mozzarelle rwiemy na mniejsze kawałki.

2. Z ciasta formujemy pizze. Kładziemy kolejno: sery, prosciutto, pomidorki i szparagi całość posypujemy mieszanką ziół i skrapiamy oliwą. Składników powinny starczyć na dwie pizze. Pizze pieczemy najlepiej na kamieniu położonym na dole piekarnika, przy włączonej górnej i dolnej grzałce i maksymalnej temperaturze na jaką nam pozwala piekarnik. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od grubości ciasta, dlatego należy kontrolować stopień wypieczenia. Jeśli nie mamy kamienia do pizzy, pieczemy na blaszce w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium