Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier DPD) już od 150,00 zł.
Wyzwania diety bezglutenowej
Wyzwania diety bezglutenowej

Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

Czym jest gluten? Pod tą nazwą kryją się białka roślinne występujące w wielu popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i orkiszu. Osoby uczulone powinny się wystrzegać tych ziaren pod każdą postacią, nawet jeśli występują jako dodatek. Uwagę należy zwrócić również na owies – w jego przypadku ważne jest pochodzenie i jego produkcja, podczas której może dojść do zanieczyszczenia alergenem. Przy tylu ograniczeniach w diecie bezglutenowej, warto mieć przy sobie listę produktów dozwolonych oraz mały zbiór inspiracji kulinarnych.

Mąka nie tylko pszenna              
W wyrobach piekarniczych i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą postacią czy naleśniki na słono powstają na bazie mąki pszennej. Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i słodyczy przyrządzenie jedzenia niezawierającego glutenu jest sprawdzianem wiedzy i kulinarnych umiejętności. Na ratunek przychodzą naturalnie bezglutenowe mąki, takie jak: kokosowa, ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Zazwyczaj miesza się kilka rodzajów mąk w różnych proporcjach, aby uzyskać odpowiednią masę na wypiek. Rozwiązaniem są również specjalnie przygotowane mieszanki mąk z oferty marki Ocelio. Takie gotowe produkty usprawnią proces przygotowania ciasta oraz znacznie zaoszczędzą czas. Z mieszanki do wypieku pizzy i focacci przygotujemy pyszne, włoskie przysmaki, natomiast mieszanka do wypieku ciast pozwoli na cieszenie się słodkimi chwilami bez obawy o alergię. Obie wersje występują również z dodatkiem mąki gryczanej, która wzbogaca mieszankę nie tylko o kolor i smak, ale również o wartościowe białko, błonnik oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz cynk. Niewątpliwą jej zaletą jest również niski indeks glikemiczny, tak ważny dla cukrzyków oraz osób na diecie bezglutenowej.

Pyszne musli na śniadanie         
Osoby nietolerujące glutenu, oprócz zmagania się z produktami powstającymi z mąki pszennej, powinny również zwracać uwagę na tak popularne obecnie śniadaniowe musli. W produkcji musli owsianego korzystamy tylko ze sprawdzonego bezglutenowego owsa, pochodzącego z rolnictwa ekologicznego. W Ocelio dbamy o jakość, właściwy dobór i przede wszystkim bezpieczeństwo naszych składników. W ofercie marki posiadamy aż pięć smacznych rodzajów musli: z owocami, z dodatkiem ziaren i chia, z czekoladą i kokosem, z owocami jagodowymi oraz z jabłkiem i cynamonem. Każdy znajdzie coś dla siebie! Co ważne, musli są bogatym źródłem błonnika, ułatwiającego trawienie, oraz węglowodanów złożonych, dodających energii na cały dzień. Doskonale łączą się z mlekiem, napojami roślinnymi czy gorącą wodą. Możemy także wykorzystać je do upieczenia wyśmienitych ciasteczek lub batoników owsianych – wystarczy jedynie wymieszać musli z masłem lub olejem kokosowym i miodem, a następnie upiec je w piekarniku.

Produkty Ocelio są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej – szczególną uwagę zwracamy na całkowite wykluczenie tego alergenu w naszych produktach. Zapewniamy bogaty wybór, aby każdy dzień nie stanowił już wyzwania kulinarnego i był urozmaiceniem w tej wymagającej diecie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium